Do pr****, dělejte, co máte rádi

… aneb F**k It – Do What You Love! V angličtině je výraz F**k It možná výstižnější, ale význam je stejný. Jak docílit toho, aby vás život bavil a byli jste šťastní? Řekněte si Do pr****, udělám si to po svém! Do pr****, já to zvládnu! Do pr****, chci, aby mě bavilo to, co dělám!

Motivačních knih je mnoho… Proč si tedy přečíst zrovna tuto? Je tak trochu jiná. John C. Parkin ji totiž, v duchu svého hesla F**k It, napsal po svém. Charakteristickým stylem, na který si zprvu musíte trošku zvyknout, popsal svou filosofii tak, že jí bez problémů porozumí úplně každý. Nečekejte tedy odborné statě prosycené odkazy na nejmodernější výzkumy, autor vše popisuje na vlastním příkladu a jednoduše. Prostě Do pr****, proč by mi nemělo být dobře.

„Dělat, co máte rádi, neznamená nějaké konkrétní chování či dodržování stanovených pravidel, nejde o to, dát výpověď z práce, ani o to, v ní zůstat. Nezáleží na tom, zda u něčeho vytrváte, nebo zda toho necháte. Jednoduše to znamená dělat to, co se vám líbí. Cokoli, co vám v určité chvíli dělá dobře.“
(s. 8)

Když nahlédnete do knižních databází, není kniha hodnocena nijak závratně, místy až negativně (aktuálně 49 %  na ČBDB.cz, 57 % na Databázi knih, 3.07 na Goodreads). A já se tomu nedivím. Díky výše popsanému a tomu, že autor vlastně mluví převážně o sobě, působí jeho texty hodně egoisticky (a vlastně místy i jsou). Když se nad to ale dokážete povznést, pár zajímavých myšlenek mezi řádky jistě najdete. Ono je to logické… proč by člověk neměl dělat to, co ho baví? Docílit toho ale v reálu, logicky, není snadné, a tak pár tipů a návodů jistě každý uvítá.

Moje finální hodnocení je tedy spíše pozitivní. Autor píše poutavě, jde vidět, že ho to baví 🙂 A časté odklánění se od tématu, jemuž se s klidem sobě vlastním vůbec nevyhýbá, mi v konečném důsledku také nevadilo. Pokud se tedy smíříte s tím, že nemůžete čekat žádné převratné myšlenky, napomůže vám zamyslet se nad tím, jak trávíte svůj čas, a jestli by ho nešlo využít i trošku lépe a zábavněji.

Hodnocení


Do pr****, dělejte, co máte rádi – John C. Parkin
F**k it – Do What You Love, překlad Petr Sumcov
Pragma, 2017, 264 stran
978-80-7549-272-2

Anotace

Autor této knihy tvrdí, že štěstí dosáhneme pouze v případě, že budeme opravdu dělat jenom to, po čem toužíme. Abychom toho byli schopni, doporučuje osvědčenou sprostou mantru, která nás odvede od všech vedlejších faktorů zabraňujících nám v životním úspěchu. Jako návod uvádí spoustu vtipných situací ze svého života, ale inspiruje se také příběhy svých přátel a příbuzných. Zjistěte, co máte opravdu rádi a nebojte si při tom občas trochu zanadávat.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print