Čtenářská výzva 2018 – 2. část

Jak jste pokročili s plněním Čtenářské výzvy na Databázi knih? Inspiroval vás článek s tipy na první desítku témat k přečtení něčeho zajímavého? Pochlubte se v komentářích!

Čeká nás druhá desítka témat, jdeme na to! 🙂

Řeky Londýna – Čarojízda – Ben Aaronovitch, Andrew Cartmel

11. Kniha od více autorů

Žádné složitosti za tím nehledejte a sáhněte po prvním autorském duu, triu nebo třeba povídkové sbírce, která vám padne do ruky 🙂

Přečetla jsem: Komixové Řeky Londýna – Čarojízda, které jsou dalším příběhem známého urban fantasy světa plného moderního čarodějů.

Další tipy: česká série fantasy povídek výhradně ženských autorek Žena se lvem (sovou, drakem, labutí), young adult povídky Sněží, sněží pro správné ochlazení v parných dnech, nebo třeba skvělé fantasy povídky amerických autorek Plameňák na konci léta. Pro fanoušky napětí tu mám třeba trilogii Slabost Viktorie Bergmanové od autorského dua Jerker Eriksson a Håkan Axlander Sundquist skrývajícího se pod pseudonymem Erik Axl Sund.


12. Kniha s válečnou tematikou

Jedna z nejširších kategorií, v níž si můžete vybrat nejen „válku“, ale i žánr – od romantiky, až po sci-fi.

Přečetla jsem: Vytoužené dítě – zajímavý příběh z období 2. světové války z pohledu německých dětí.

Další tipy: Jednoduché, vyfiltrujte v jakékoli databázi kategorii válečné a vybírejte…


13. Kniha poprvé vydaná před rokem 1950

Toto téma je skvělé! Mám pocit, že v poslední době se čtou jen samé novinky, ale nějak zapomínáme na tu spoustu skvělých knih, které vyšly dávno a jen už nevypadají tak „cool“.

Přečetla jsem: Havrana od Edgara Allana Poea.

Další tipy: jéjda, těch by bylo.. sáhněte po klasice – třeba Tři mušketýři, Hrabě Monte Christo, NanaNa západní frontě klid, Romeo a Julie, Hamlet… a mohla bych pokračovat do nekonečna. Dosaďte svého oblíbeného klasika a vybírejte 🙂


14. Kniha s ročním obdobím v názvu

Konečně trošku oříšek, nad kterým musí člověk zapřemýšlet, protože se nedá až tak snadno najít 🙂 Ale nezoufejte, jistě nějakou zajímavou objevíte!

Přečetla jsem: Africká zima od Tomáše Šebka – deníkový zápis z mise Lékařů bez hranic v Jižním Súdánu.

Další tipy: klasika Vladislava Vančury Rozmarné létoZáludné léto pro fanoušky Bena Aaronovitche, Ďábel na jaře s romantickou linkou, fantasy pro mládež Píseň zimy nebo Bubny podzimu pro milovníky Cizinky 🙂


TIP pro vás!

Na Databázi knih najdete žebříček nejčtenějších knih z výzvy v rámci jednotlivých témat, kde můžete načerpat inspiraci!


15. Kniha, kde hraje roli knihovna (knihovník, knihovnice)

To je něco pro pravé knihomoly – jen si to přiznejte, minimálně půlka z nás chtěla někdy v knihovně pracovat a ta druhá tam někdy pracovala 🙂 Příběhy z knihoven by měly být na našem seznamu prostě vždycky nahoře!

Přečetla jsem: Posledního hrdinu Terryho Pratchetta, který stvořil nejlepšího knihovníka všech dob… Oook!

Další tipy: Zlodějka knihKnihovna duší, Neviditelná knihovnaLiterární spolek Laury Sněžné nebo skvělá Dívka, která chtěla zachránit knížky 


16. Poslední kniha (již nežijícího autora)

Snad nejsmutnější téma – číst něco, u čeho vím, že už si nic dalšího od tohoto autora nemůžu přečíst? Pravé knihomolské utrpení 🙁

Co plánuji přečíst: Pastýřskou korunu od mého milovaného Terryho Pratchetta. Mám ji doma už jakou dobu a konečně na ni dojde řada.

Další tipy: Zapátrejte v historii, co napsala třeba Agatha Christie jako poslední? Román Brána osudu. Nebo je libo něco vážnějšího? Sáhněte po Bulgakovovi a jeho slavném dílu Mistr a Markétka. Zadání splňuje i antiutopické 1984 George Orwella a z novější doby pak třeba závěrečný díl trilogie Milénium Stiega Larssona – Dívka, která kopla do vosího hnízda.


17. Kniha žánru, který běžně nečtete

Pro někoho pořádná výzva, pro jiného těžký úkol, protože čte téměř všechno 🙂 Já to měla jednoduché – prakticky nečtu romantiku, skoro vůbec historické kousky a komiksy a k hororu byste mě museli vyloženě donutit.

Přečetla jsem: Původně jsem sem chtěla zařadit Sen Ockerwee – fantasy hororový upírský román od slavného tvůrce Písně ledu a ohně George R. R. Martina. Moc děsivý mi nepřišel, takže vnitřně jsem nebyla spokojena se splněním tohoto tématu a nakonec sem zařazuji Tokijského ghúla 1 – hororovou mangu, na které jsem si ověřila, že tento žánr i zpracování nejsou nic pro mě 😀

Další tipy:  Zabrouzdejte v knihkupectví nebo v knihovně do žánrové sekce, kam běžně nechodíte a vyberte si něco zajímavého!


18. Kniha, jejíž děj se odehrává v Brně

Další oříšek k rozlousknutí. Přece jen je toto téma relativně úzce zaměřené a Brno se nestává dějištěm tolika knih, jako třeba Praha. Ale netřeba si zoufat, i tak je výběr knih široký 🙂

Co plánuji přečíst: SPAD Františka Kotlety, protože už ho mám beztak na TBR listu a když jsem zjistila, že zapadá do tématu, bylo to jasné.

Další tipy: Nuda v Brně od Jana Budaře, Žítkovské bohyně Kateřiny Tučkové, Falešný román Magdaleny Mintové nebo slavné Četnické humoresky… pro další tipy mrkněte třeba do speciálního fóra na Databázi knih, jistě najdete tu pravou!


19. Kniha o jídle

Jedno ze šířeji pojatých témat. Vyberete si oblíbenou kuchařku, naučnou encyklopedii o víně nebo třeba román z gastronomického prostředí? Je to jen na vás!

Přečetla jsem: Lahodná jídla z jednoho hrnce, což je klasická kuchařka. Když se mi to podaří, plánuji ji nahradit něčím, v čem se víc čte 🙂 Mám tu třeba krásnou knihu O sýrech nebo Čajové opojení, které čekají jen na to, až na ně budu mít chvilku.

Další tipy: Z těch románových třeba Hana, slavná zfilmovaná Čokoláda, Zvláštní smutek citronového koláče, Jíst, meditovat, milovat či rovněž zfilmovaný Karlík a továrna na čokoládu 🙂


20. Kniha poprvé vydaná v roce 2018 (nová kniha)

Stejně jako u knihy vydané v roce vašeho narození, si zde můžete vybrat, zda si vyberete vydání původní nebo rok vydání českého překladu, záleží na vás 🙂 Já se kloním spíše k tomu původnímu, takže mi z toho, logicky, vychází spíše knihy od českých autorů.

Co plánuji přečíst: české sci-fi Tam nahoře ovce nejsou Edy Vlasáka nebo Ze života fotografa od Petra Jana Juračky nebo, pokud do konce roku bude, Hustej komix Františka Kotlety – všechny tři knihy vznikly nebo vzniknou díky crowdfundingu a na všechny se těším!

Další tipy: Nechte se inspirovat knižními novinkami!


Nezapomeňte se pochlubit, jestli se výzvy účastníte (nebo proč třeba ne) a co čtete v rámci jednotlivých témat! Další tipy na zajímavé knihy se vždycky hodí 🙂 Krásné léto!

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print