Léčivé polévky nejen pro detoxikaci organismu

Milujete vývary? A víte, jaké pozitivní účinky mohou mít? Kniha německé odbornice na výživu a novinářky Marion Grillparzer vám všechny tyto výhody představí společně s návodem na 1-4 týdenní očistnou kůru.

Oproti mým původním očekáváním nejsou Léčivé polévky „klasickou“ kuchařkou. Autorka ji pojala opravdu spíše jako cestu, jak očistit organismus a přikládá vývarům velkou váhu v cestě ke zdravému tělu:

„Polévka představuje čirou životní filosofii. V hrnci přebývá tradice, síla, fantazie i velká porce zdraví. A vůle něco změnit, udělat dobře tělu i duši. Příprava stojí málo času a dá se zvládnout i v rušném běhu každodenního života.“
(str. 5)

Vzhledem k mému přirozenému skepticismu k nejrůznějším alternativním směrům bylo toto pojetí pro mne kamenem úrazu 😀 V některých částech autorka podává informace nepodložené výzkumy jako fakta, případně realitu lehce (dle mého názoru samozřejmě – nechci tím spouštět žádné polemiky 🙂 ) poupravuje tak, aby seděla na to, co potřebuje. Drobnou vadou na kráse je také místy zvláštní překlad, který, pravděpodobně, bude způsoben slovenskou překladatelkou (?).

Pokud ale odhlédnu od výše uvedeného a přejdu k tomu, co jsem si odnesla z knihy já: pár dobrých receptů, tipy na to, jak udělat opravdu dobrý vývar i několik pozitiv, které s sebou konzumace vývarů masových či zeleninových nese. Novinkou pro mne byly také některé přísady, které bych na první dobrou do vývaru nedala, ale určitě mohou jeho chuť příjemně ozvláštnit. Rozhodně tedy nechci tuto několika stránkovou brožurku zatracovat, každý si z ní může odnést to, co právě jemu vyhovuje. A o tom, že poctivý vývar má blahodárné účinky, věděly už naše (pra)babičky 🙂

Hodnocení


Léčivé polévky – Marion Grillparzer
Die Suppe heilt, překlad Mária Zinburgová
Noxi, 2017, 128 stran
978-80-8111-442-7

Anotace

Je to skutečně velmi jednoduché – uvaříte velký hrnec vývaru a vaše tělo lžíci za lžící přepne na detoxikaci, spalování tuků a novou energii.
S touto knihou můžete:
– nastavit střevní bakterie na zeštíhlování, kosti a klouby na ozdravení a aktivovat imunitní buňky,
– pomocí polévkového detoxikačního programu vhodného pro každý den zbavit tělo jedů a cílevědomě jej posílit,
– objevit chutné přídavky do vývarů, které působí jako přirozená vzpruha,
– vykouzlit lahodné pokrmy od vývaru z kostí, veganského houbového vývaru až po vietnamskou polévku pho.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print