Modrá a nejpotřebnější na světě – příběh vody

Osamělá téměř sedmdesátiletá bojovnice za ochranu přírody a především nádherné norské přírody a ledovců, mezi nimiž vyrůstala. Mladý otec, prchající společně se svou malou dcerou před suchem a ničivými požáry. Co je spojuje?

Dvě dějové linky, vzdálené od sebe pouhých 24 let, spojila v jeden román Maja Lunde – norská autorka, o níž zde nečtete poprvé. V roce 2017 se Signe pouští do dalšího kola svého boje za záchranu přírody. Malým činem, tak nepatrným v obrovském kolosu celého průmyslu ničícího její rodný kraj, chce znovu upozornit na nesmyslnost jednání lidí moderní doby. Sama si přitom velmi dobře uvědomuje, že její (staré) ruce už zmohou pramálo. Tentokrát má ale její konání osobní rovinu a dojde i na vzpomínky.

„Determinismus nedeterminismus. Příroda nám nepatří,“ řekla jsem a vyvlékla se mu z objetí. „Zrovna tak, jako nepatříme my jí. Nevlastníme vodu, nikdo nevlastní vodu. A přesto si dovolujeme úplně všechno… I když to do budoucnosti nemá smysl, budu dál chodit demonstrovat a rozdávat letáky, dokud mám nohy, na kterých můžu chodit, a ruce, kterýma můžu rozdávat.“
(s. 211)

Vyprahlá jižní Evropa roku 2041David spolu se svou malou dcerkou utíká před ničivými požáry a končí v jednom ze záchranných táborů, kde se má setkat se svou ženou a malým synem. Zásoby vody jsou ale velmi malé a brzy bude potřeba se rozhodnout, co dál.

Modrá je samostatným románem, který patří do tetralogie o přírodě a jejím vlivu na naše přežití. O jejím prvním díle, Historii včel, jsem psala velmi pozitivně a moc se mi líbil. Z Modré už tolik nadšená nejsem, ale za přečtení stejně stojí. Pojďme si říct nějaké pro a proti…

Oproti Historii včel, v níž se prolínaly 3 příběhy z minulosti, současnosti a budoucnosti, tentokrát jednu dějovou linku autorka ubrala, což rozhodně kvituji s povděkem, protože se čtenář v příběhu méně ztrácí. Malinký spoiler! Naopak to, jak se linky v závěru protnou, už je méně překvapivé – dílem proto, že už to od autorky očekáváte, částečně i proto, že závěr není nijak extrémně vystupňovaný, spíše vyšumí do ztracena a zbytek je ponechán na vaší fantazii. Konec malinkého spoileru. V Historii včel jsem se také dozvěděla spoustu zajímavých informací o včelách a jejich vlivu na náš život a přesně toto mi v Modré chybělo – příběh je tentokrát více postaven na samotných příbězích, s nimiž katastrofa ve formě nedostatku pitné vody samozřejmě úzce souvisí, ale myslím, že je škoda, že s daným tématem nepracuje autorka více. Oba příběhy jsou navíc popsány spíše po povrchu, pracují hodně s mezilidskými vztahy, ale do větší hloubky už nejdou.

Čtivost celé knihy mi hodně rušila obrovsky obšírná souvětí, které autorka používá zejména v části věnované Signe, která hodně přemítá, vzpomíná a zamotává se do myšlenek. Jednu malou výtku mám také, předpokládám, k překladateli / editorovi. V knize je relativně hodně pro nás cize znějících jmen a názvů (z norštiny samozřejmě), ale myslím, že by stačilo je přeložit jednou a ne pokaždé, když se v textu objeví. Pak se totiž stane, že čteme už po třetí na stránce, že nám „taje led z Blåfonna – Modrého ledovce“ nebo „uvázala svou loď Blå – Modrou“ a hrozně to ruší… Odkaz na název knihy bychom jistě pochopili i bez toho 😉

I když si myslím, že Modrá za prvním dílem tetralogie trochu pokulhává, určitě stojí za to si ji přečíst. Už i jen proto, aby se člověk zamyslel nad tím, co by mohl pro budoucí generace udělat on. Není to kniha návodná, není to kniha dogmatická, je to prostě hezký příběh a beletrizované upozornění na to, jaký vliv mohou mít činy lidstva na budoucnost života na Zemi. Já se rozhodně na další díly těším.

Hodnocení


Modrá – Maja Lunde
Blå, překlad Tereza Švejkovská
Omega, 2018, 368 stran
978-80-7390-915-4

Anotace

I když je Signe téměř sedmdesát, vydává se – sama a s podivným nákladem – na nebezpečnou pouť oceánem, aby se setkala s mužem, jehož kdysi milovala.
David se cítí být příliš mladý na to, aby byl otcem; přesto musí spolu se svou malou dcerou prchat napříč vyprahlou Evropou, kde už není dost vody pro všechny. Všechno se změní v den, kdy objeví opuštěnou plachetnici v pusté zahradě daleko od jakéhokoliv pobřeží.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Omega. Modrou najdete ke koupi třeba v Knihy Dobrovský.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print