Prohnilé město a podrazy v podrazech

Pokud jste právě dočetli Šest vran, jejichž pokračováním Prohnilé město je, už vás asi moc lákat nemusím, protože si jej určitě chcete přečíst i bez nějakého článku. Pokud jste ale Šest vran ještě nečetli, pokusím se vás přesvědčit podruhé 🙂 S hlavními hrdiny a začátkem celého dobrodružství se seznamte v recenzi prvního dílu a jedeme dál!

Prohnilé město začíná tam, kde nás zanechalo Šest vran – ohromené, trochu nechápající, nadšené a natěšené na další pokračování. A věci se rychle dají do pohybu. Začne parádní jízda, která je plná akce, nečekaných zvratů, plánování, podrazů, podrazů v podrazech, plánů ve zdánlivých neúspěších a Kazových brilantností. Oproti předchozímu dílu se dozvídáme o jednotlivých hrdinech čím dál více – postupně se nám odkrývá jejich minulost, pohnutky, sny a cíle. Díky tomu je děj emotivnější a jednání postav už rozhodně není založeno „jen“ na pouhé snaze o zisk.

Stejně jako u Šesti vran nepřestávám autorku obdivovat, neboť dokázala promyslet (a nezamotat se u toho) neskutečné zápletky, které na sebe zdánlivě nenavazují a přesto se před námi postupně rozplétají v neuvěřitelné konstrukci, která vrcholí velkým finále, při němž zjistíte, že je všechno jinak, než jste si do té doby mysleli.

I přesto, že považuji Prohnilé město v některých ohledech za o něco slabší, než Šest vran (a v některých zase o chloupek lepší), plné hodnocení si rozhodně zaslouží. Nezbývá mi jen zopakovat – tuhle duologii si přečtěte, i pokud žánru young adult neholdujete, je to rozhodně důstojný zástupce klasické fantasy, který si v ničem nezadá s jinými sériemi. A pokud už máte obě knihy za sebou, do stejného světa se autorka vydává také v trilogii Griša!

Hodnocení


Prohnilé město – Leigh Bardugo
Crooked Kingdom, překlad Julie Žemlová
Fragment, 2018, 432 stran
978-80-253-3668-7

Anotace

Kazu Brekkerovi a jeho lidem se podařil nevídaný kousek, za který měli přislíbenou tučnou odměnu. Jenže místo toho, aby se o ni rozdělili, čekala na ně zrada. Proto musí napnout všechny své síly, aby získali to, co jim patří. V temných ulicích zkorumpovaného Ketterdamu se mezitím schyluje k válce. Nebezpečná smrtící droga jurda parem se tu stává předmětem boje o moc. Obstojí Kazova prohnanost proti nepřátelům a zůstanou mu jeho lidé vůbec věrni?

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print