Poslední Aristokratka je zpět a ve varu

Marie Kostková z Kostky se vrací. A prakticky tam, kde skončila. První díl série – Poslední aristokratku – totiž autor utnul relativně ostře a Aristokratka ve varu na něj bez nějakých skrupulí navazuje. Pobaví znovu?

Odpověď na úvodní otázku zní ANO, ale… Ve druhém díle série autor pokračuje na stejné vlně jako byl u Poslední aristokratky (můžete si přečíst v recenzi), nic extra nového se tam ale nestane. Hrabě Kostka je stále skrblík, jeho manželka se stále shlíží v princezně Dianě, zaměstnanci stále pod parou (kuchařka), nas…štvaní (kastelán) nebo v depresích (zahradník) a někdy všechno dohromady. A Marie se snaží zkrotit v rámci možností jak tuto partičku, tak stáda muflonů.

Výsledkem této kombinace je hned několik humorných situací, které vám vyloudí úsměv, ale současně už jsou pro vás jaksi matně známé a očekávané. Na pouhých 118 stranách se také není čemu divit – moc prostoru pro samostatný nosný příběh zde nebylo. Nemohu se proto zbavit dojmu, že Aristokratka ve varu měla být součástí Poslední aristokratky, u níž by dávala větší smysl, ale nakonec byla „odsouzena“ k samostatnosti, což jí bohužel spíše uškodilo.

Nicméně – za přečtení stojí, pobaví, ale nečekejte nic moc nového. Sama jsem zvědavá, co autor vymyslel v dalších, již dvou, pokračováních.

Hodnocení


(zdroj: Druhé město)

Aristokratka ve varu – Evžen Boček
Druhé město, 2013, 118 stran
978-80-7227-338-6

Anotace

Aristokraté jsou v ohrožení, ale situace Marie Kostkové z Kostky je o to těžší, že denně potkává členy své bláznivé rodiny a k tomu několik střelených zaměstnanců „nejchudšího zámku v Čechách“. Otec je skrblík, americká maminka se chce podobat princezně Dianě… a největší událostí na zámku Kostka za posledních tři sta let byla svatba Helenky Vondráčkové. Kastelán Josef nenávidí lidi, hospodyně paní Tichá kleje jako dlaždič a celý den nasává ořechovku přímo z lahve… a chvílemi příběh rozdrnčí i charakteristické ráčkování Karla Schwarzenberga. 

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print