Psychologický thriller ze soudní síně – Ani slovo

Když potřebujete ovlivnit soudce, můžete ho zkusit buď uplatit nebo zastrašit. V thrilleru Ani slovo volí pachatelé druhý způsob a neváhají zajít až do krajností. Virginskému federálnímu soudci Scottu Sampsonovi unesou dvojčata Sama a Emmu a od té chvíle mají jeho rozhodovací pravomoci najednou zcela ve svých rukou. Kdo za únosem stojí a co je jejich cílem?

Celý zločin je natolik chladnokrevně promyšlen do posledního detailu, že Scottovi a jeho ženě Alison nezbývá, než vyhovět všem požadavkům únosců, včetně nekontaktování policie. Příběh je vyprávěn z pohledu Scotta, jehož možnosti jakožto soudce jsou právě tím, po čem únosci prahnou. Situace je čím dál vyhrocenější a on navíc zjišťuje, že pachatelé dokonale pokryli všemožné kroky a možnosti odhalení, které by jej mohly z bezvýchodného postavení dostat. Místy tak začíná být až paranoidně podezřívavý, strach o děti je však velký.

Ostatně, velká část autorova vyprávění je věnována emočnímu a psychickému vypětí, které oba manžele sráží na kolena. Navíc se musí chovat jakoby se nic nedělo a snažit se potají pátrat na vlastní pěst po únoscích. Instrukce pro záchranu dětí dle požadavků jsou vždy zcela jasné a jakékoli porušení pravidel je potrestáno. A okolí se nesmí nic dozvědět.

Ani slovo je skvělou kombinací psychologického thrilleru, zákulisí soudních síní a příběhu o únosu dětí. Jedním z mála nedostatků knihy je pouze lehká rozvláčnost děje, který ale díky tomu na konci zcela nečekaně graduje (o několik desítek stránek méně by ale vlastně neuškodilo). Problémem pro mne byla i občasná přehlcenost jmény (právníků, obžalovaných, poradců…), v nichž jsem měla lehkou tendenci se ztrácet (ale to se mi děje často 😀 ). Závěr knihy je jednoznačnou třešničkou na dortu, u níž by, jako u správného thrilleru, nemělo díky zatajenému dech zaznít „Ani slovo“ 🙂

Hodnocení


Ani slovo – Brad Parks
Say Nothing, překlad Ivana Štěpánková
Knižní klub, 2017, 464 stran
978-80-242-5868-3

Anotace

Máte prestižní povolání. Milující manželku. Dvě zdravé děti. A pak vám jeden telefonát rozerve váš idylický život na kusy – virginský federální soudce Scott Sampson a jeho žena Alison se právě dozvěděli, že jejich šestiletá dvojčata Sama a Emmu někdo unesl. Scott vzápětí obdrží speciální požadavky týkající se jeho práce. A jednoduchý pokyn: Ani slovo.
Scottovi nezbývá než spolupracovat. A zkusit sám vypátrat, kdo za tím vším stojí, a to za každou cenu. Protože když jde o vaše děti, nehledíte na to, kolik a jak zaplatíte – vy nebo kdokoli jiný.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print