Kníška Karla Kryla

Zná ho téměř každý a – jak to tak bývá – má své příznivce i odpůrce. Většina z nás někdy slyšela alespoň jednu z jeho písní. Karel Kryl je bezesporu velkou osobností jak našich novodobých dějin, tak hudby a poezie. Jeho satirické, vážné i melancholické texty často reflektovaly dění ve společnosti.

Kníška Karla Kryla

Kníška Karla Kryla vyšla poprvé v roce 1972 v českém exilovém nakladatelství Index v Kolíně nad Rýnem a obsahuje básně a písňové texty z let 1960-1971. Kromě satirických a politických textů obsahuje i básně lehčí, milostné.

Prosím jen vteřinu
popřej mi slyšení
Pro zbytek kopretiny
zkus ještě vstát
Přes hlavu peřinu
to není řešení
Popřej mi slyšení
Nebudu lhát
(s. 42, Prsten s kamejí – úryvek)

Při čtení budete řadu textů poznávat a možná si i broukat jejich melodii. I jejich psaná forma je však velmi poutavá. Kryl má velký cit pro český jazyk, verš a navíc obrovskou slovní zásobu, takže se jeho texty nádherně čtou. Nehledě na množství skrytých i méně skrytých alegorií, metafor a symbolů.

Vzhledem k tomu, že jsou texty Karla Kryla v mnohém stále aktuální, rozhodně neprohloupíte, pokud jim dáte šanci. A to ať už znáte dobu, k níž se vážou, spíše z vyprávění rodičů či prarodičů (jako já – v listopadu 89 mi byly necelé 3 roky), nebo jste ji prožili. Navíc – ne všechny jeho básně v této sbírce mají politický podtext 🙂

Hodnocení


Kníška Karla Kryla

Kníška Karla Kryla – Karel Kryl
Mladá fronta, 1990, 173 stran

Anotace

Na podzim roku 1969 Karel Kryl emigroval do tehdejšího Západního Německa a tak mohl jeho připravovaný sborník písňových textů a poezie z let 1960-71 vyjít až v nakladatelství Index v Kolíně nad Rýnem v roce 1972. V Kníšce Karla Kryla se česká folková legenda představuje nejen jako autor písňových textů, ale také jako velmi osobitý básník.


Kníška Karla Kryla na ČBDB.cz.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print