Povídková Holčička, která milovala hřbitovy

Sbírka šesti krátkých detektivních příběhů britské autorky P. D. James není knihou, po níž bych na první dobrou sáhla. O to víc mě těší, že se mi díky srpnové (loňské) výzvě Čtenářského klubu ČBDB.cz dostala do ruky.

Holčička, která milovala hřbitovy

Všech šest povídek spadá pod žánr klasické detektivky – nenajdete v nich moc napětí, nebudete se bát, nejsou nijak brutální. Co je na nich ale zajímavé je to, že jsou vyprávěny jakoby mimochodem, navíc ve zpětném pohledu, kdy už jsou dávno „promlčeny“.

Úvodní povídkou je Jojo – a tato hračka v něm hraje pochopitelně svou roli 🙂 Jedná se o příběh zasazený do zachumeleného vánočního času, který poskvrnila vražda. Osobně mi přišel v porovnání z ostatními jako nejslabší, ale i přesto má své kouzlo.

Druhá povídka s názvem Oběť vypráví již tolikrát převyprávěný příběh znesvářených ex-manželů. A zde samozřejmě končí vraždou, které nechybí precizní plánování a pohled do „mozku“ vraha. Vražda Santa Clause pro změnu rozehrává tradiční záhadu, v níž je vrahem jeden z hostů slavnosti v uzavřeném domě. Kdo je podezřelý a proč? Velmi povedený kousek!

Povídka, která dala celé sbírce název, Holčička, která milovala hřbitovy, je z mého pohledu tou nejpovedenější. Mladá žena v ní pátrá po hrobu svého otce a postupně odkrývá rodinnou tragédii. Předposlední povídka Velmi žádoucí rezidence, je svým způsobem až úsměvná. Je ale také velmi dobře vypointovaná a svou roli v ní hrají opět partnerské vztahy.

Celou sérii pak končí povídka Narozeniny pana Millcrofta, která je vyloženě skvělou tečkou za všemi příběhy. Opět vyprávěná až po dlouhých letech, skvěle vypointovaná a současně důstojně vše uzavírá.

Pokud máte rádi jednoduché a dobře vykonstruované detektivní příběhy, mohu celou sbírku jedině doporučit!

Hodnocení


(zdroj: Motto)

Holčička, která milovala hřbitovy a jiné povídky – P. D. James
Sleep No More: Six Murderous Tales, překlad Petra Diestlerová
Motto, 2018, 142 stran
978-80-267-1143-8

Anotace

Nikdo neumí proniknout do hlavy vraha lépe než úžasná P. D. Jamesová. V téhle sbírce se představuje šest jejích povídek, které dosud knižně nevyšly, a hvězda britské detektivky v nich září stejně jasně jako ve svých nejslavnějších románech. V detektivce někdy nejde jenom o totožnost pachatele. Občas bývají mnohem záhadnější motivy činu a způsob jeho provedení. A přestože se obvykle dozvíme neblahý osud jak oběti, tak vraha, co ta hrstka mazaných zabijáků, kterým se podaří naplánovat a provést dokonalý zločin? Co ti, kteří se nedostanou před soud, ačkoli byli odhaleni? A co ti, kteří se stanou svědky vraždy nebo odhalí zločince, ale rozhodnou se ponechat si tu informaci pro sebe? To jsou některé ze záhad, do nichž se ponoříme v těchto šesti příbězích, jež nás zavádějí do myšlení, vzpomínek, citových pohnutek, ospravedlňování, snů a tužeb stojících za vražednými příčinami a následky.


Holčička, která milovala hřbitovy a jiné povídky na ČBDB.cz.

 

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print