Jak je důležité míti Filipa?

Víte, kdo je bunburista? A jaké může mít takový bunburismus následky? Že ne? 🙂 Nezbývá vám, než si přečíst krátké drama Jak je důležité míti Filipa z pera slavného Oscara Wilda.

Jak je důležité míti Filipa

Dílko o rozsahu pouhých několik desítek stran představuje všehovšudy pouhých šest postav, které ve třech dějstvích odehrávajících se v Londýně a na venkovském sídle ve Wooltonu, rozehrávají neskutečnou šarádu. Díky řadě úmyslných i neúmyslných nedorozumnění a zamilovaným bláznům, dochází k množství humorných situací. Oscar Wilde dokáže předložit jak obraz britské smetánky, tak břitký a samozřejmě britský humor, který čtenáře rozhodně pobaví. A to vše s lehkostí, drobným cynismem a vtipem.

LADY BRACKNELLOVÁ (s tužkou a notýskem v ruce): Považuji za svou povinnost vám říci, že nejste zapsán v mém seznamu mladíků na ženění, ačkoliv mám stejný seznam jako drahá vévodkyně z Boltonu. My dvě totiž pracujeme spolu. Nicméně jsem ochotna připsat si vaše jméno, když vaše odpovědi budou takové, jaké požaduje skutečně milující matka. Kouříte?
JACK: Inu … ano, musím přiznat, že kouřím.
LADY BRACKNELLOVÁ: To slyším ráda. Muž má mít stále nějaké zaměstnání. Beztak je v Londýně příliš mnoho zahalečů. …
(s. 25)

Příběh se dočkal samozřejmě řady divadelních i filmových zpracování, ostatně jeho „scénářová“ forma je pro to předurčena. V jednom z nejnovějších filmů se představují známá jména – Colin Firth, Reese Witherspoon nebo třeba Judi Dench. A nezaháleli ani čeští filmaři – vzpomeňme zpracování s Josefem Abrhámem, Jaromírem Hanzlíkem, Naďou Konvalinkovou a Libuší Šafránkovou v hlavních rolích 🙂

(zdroj: ČSFD.cz)

Vzhledem ke spoustě kladných ohlasů na ČBDB.cz, kde se Jak je důležité míti Filipa četlo v listopadu 2019 v rámci Čtenářského klubu, mohu určitě doporučit i audioknižní zpracování.

Hodnocení


(zdroj: Knihy Dobrovský)

Jak je důležité míti Filipa – Oscar Wilde
The Importance of Being Earnest, překlad Jiří Zdeněk Novák
Artur, 2008, 92 stran
80-86216-58-6

Anotace

 Konverzační komedie o lásce a námluvách ve vyšší anglické společnosti, která skýtá autorovi nepřebernou studnici inspirace. Autor nešetří břitkým humorem. Co replika to vtip či bonmot. Stejně vtipné jsou i situace, které přinášejí neustále nové překvapivé zvraty. To vše a nenapodobitelný suchý anglický humor láká divadelníky k novým a novým inscenacím. Na své si přijde i čtenář této hry. 


Jak je důležité míti Filipa na ČBDB.cz.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print