Legendární Lolita

Lolita, světlo mého života, žár mých slabin. Můj hřích, má duše. El-ó-el-í-té-á: špička jazyka se vydává na třístupňovou procházku patrem a na „- tři!“ ťuká o zuby. Lo. Li. Ta.“

Kdo z nás by o ní alespoň neslyšel? Její jméno se stalo obecným označením a ve své době vyvolala patřičné pobouření. Jaká je z dnešního pohledu?

Lolita

Rozhodně nečekejte množství lechtivých scén, jaké známe z některých eroticky laděných knih dnešní doby. Lolita jich ve skutečnosti obsahuje pouze pár a víceméně naznačených. O to více si autor hraje s barvitostí jazyka a tak narazíme třeba na „bradavku budíku“ nebo „těhotné ticho“. Ostatně velmi bohatá slovní zásoba a spisovatelův sloh jsou největšími devizami tohoto jinak zvláštního díla.

Samotná zápletka je dobře známá, ale vyznačuje se jistou plochostí. Není mým cílem přemýšlet o tom, zda šlo autorovi o vyvolání kontroverze, upozornění na patologické vztahy či něco úplně jiného – to nechám na literárních teoreticích 🙂 Mne jako čtenáři na některých místech přišla prostě nelogická a zvláštní. Začátek celého příběhu nicméně ve čtenáři vyvolává velká očekávání, která ale s přibývajícími stránkami jaksi vyznívají do prázdna.

Jak děj ubíhá, začínají být obšírné popisy a myšlenkové pochody hlavního hrdiny a současně vypravěče příběhu maličko únavné a opakující se. Stránkami jsem se proto doslova prokousávala. Pokud budete ale chtít dát Lolitě šanci, což doporučuji, protože není nad vlastní názor a čtenářská „obec“ je v názoru na toto dílo spíše nejednotná, určitě zkontrolujte, že má vysvětlivky. V textu se totiž objevuje velké množství francouzských slovíček či dokonce vět, kterým nefrancouzštinář rozumět nebude a ochudí se tak o část myšlenek.

Hodnocení


(zdroj: Paseka)

Lolita – Vladimir Nabokov
Lolita, překlad Pavel Dominik
Paseka, 2007, 383 stran
978-80-7185-784-6

Anotace

Výstřední románová zpověď čtyřicátníka Humberta Humberta o jeho zničující erotické posedlosti kouzlem „nymfičky“ Dolores Hazeové vzbudila krátce po svém vzniku bouři odporu i nemístná očekávání, aby pak zajistila svému autorovi celosvětový věhlas a postupně začala být chápána jako mistrovsky komponované mnohovrstevné pojednání na téma smyslnosti, lásky a hříchu, prosycené pro Nabokova typickou slovní virtuozitou, humorem i ironií.


Čteno jako prosincová výzva Čtenářského klubu ČBDB.cz.

Lolita na ČBDB.cz.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print