Svět, v němž je možné téměř vše. Provinilé slasti – 1. díl série s Anitou Blake

Nejen upíři, ale také lykantropové a další nadpřirozené bytosti vystoupili z ilegality a žijí běžně mezi lidmi. Z oživování mrtvol je prosperující byznys. Promyšlené a komplexní prostředí urban fantasy hororové série o Anitě Blake vás vtáhne a nepustí.

Provinilé slasti

Anita Blake je oživovatelka a lovkyně upírů. Vzhledem porcelánová panenka, povahou originální, ironická a nebojácná milovnice zbraní. Přes den, ale hlavně v noci se živí oživováním mrtvol na přání jejich pozůstalích. Nedořešená závěť? Chybějící poslední rozloučení? Oživovatelé Inc. vám za nemalý obnos zajistí téměř vše. A Anita patří k jejich nejlepším zaměstnancům. Kromě toho je také vyhlášenou lovkyní upírů. I když od té doby, co byli zlegalizováni, už na jejich zabití potřebuje patřičný „papír“, že porušili zákon.

Ji samotnou proto překvapí, když ji koloběh událostí zavede mezi místní upíří elitu, přímo k samotné upíří vládkyni města St. Louis. Ta si ji najme, aby vypátrala vraha, který si políčil na její poddané. No a protože je tahle série pořádně akční, o zábavu budete mít postaráno až do samotného vyvrcholení příběhu, na nějž plynule navazují další díly.

Vsadím se, že si myslí, že jsem z ní naprosto podělaná strachy. V tom má pravdu. Jenže já trávím většinu svého života tím, že čelím věcem, z nichž mám strach. A ničím je. Tisíciletá vyšší upírka je sice hodně velké sousto, ale člověk přece musí mít v životě nějaký cíl.

Svět, do kterého Laurell K. Hamilton své vyprávění o Anitě zasadila, je velmi různorodý. V prvním díle se o něm dozvídáme jen to nejzákladnější, ale za to s lehkostí a bez zbytečných okolků. A jak série pokračuje, svět se pěkně rozrůstá… ale o tom zase příště 🙂

První díl není ve srovnání s těmi následujícími nijak extrémně děsivý a ani přehnaně akční. A protože jsme na začátku, romantická linka zde téměř chybí a můžete se na ni těšit až v dalších dílech, stejně jako na špetku (a někde kopu) erotična. Jako oddechovku pro milovníky městské fantasy s hororovými prvky rozhodně doporučuji.

Hodnocení


(zdroj: Kosmas)

Provinilé slasti – Laurell K. Hamilton
Guilty Pleasures, překlad Lucie Lukačovičová
Triton, 2006, 248 stran
80-7254-669-4

Anotace

Vampyrismus je v USA legální. Za úplatu vám oživovatelé povolají z hrobu zombii dle vašeho výběru. Po některých hřbitovech se potulují ghúlové. Nemrtví by možná měli mít hlasovací právo, ale kdo zastaví ty, kteří začnou zabíjet lidi? Vedlejší zaměstnání oživovatelky Anity Blakeové je právě lov a exekuce odsouzených upírů. Co ale Anita udělá, když je žádána o pomoc při vyšetřování případu několika zavražděných upírů? Upíři jsou přece taky lidi. Nebo ne? Vítejte v St. Louis, ve městě lovců, oživovatelů, lykantropů, vúdú šamanů a lidí, kteří uvízli v síti upířích intrik. Co se skrývá za zavřenými dveřmi Církve věčného života, v podzemí Cirkusu prokletých nebo upířího nočního klubu Provinilé slasti? A když to někdo zjistí, o kolik bude jeho životnost delší než životnost mýdlové kachničky v proudu Missouri?


Provinilé slasti na ČBDB.cz.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print