Strašidelné přízraky domu Carrowů

Strašidelnější dům, abyste pohledali. Bývalý lázeňský hotel leží daleko od civilizace, mimo dosah signálu, na útesu nad rozbouřeným mořem, který často bičují hrozivé bouřky. Jeho historie je také pohnutá. Původní majitelé byli zavražděni a jejich nástupce pak po dlouhé roky vraždil návštěvníky hotelu, dokud sám neskončil špatně. Sídlo už pak nikdy nezůstalo otevřeno dlouho a po čase začalo chátrat. Nyní v něm jeho majitelka umožňuje prohlídky, které vede hlavní hrdinka celého příběhu – Remy. Po jedné z nich ji osloví s podivným přáním Mark – rád by v domě strávil týden a zkoumal všechny nadpřirozené jevy, které se v něm dějí.

Přízraky domu Carrowů

Průzkumné „výpravy“ do domu se nakonec účastní celkem osm odvážných. Kromě Remy, která zde působí jako hlavní znalec domu, a Marka, jež zajišťuje veškeré potřebné vybavení a pobyt financuje, se do domu vydává také jeho nezletiletá 17letá majitelka April spolu se svou „gardedámou“ a kamarádkou Lucille. Odbornou část pak zajišťuje Marjorie – médium – a její pomocník Bernard, a Taj – technologický fanda a youtuber, který si do domu přinese všemožné vybavení. Celou skupinu uzavírá akční senior Piers, který absolvoval původní prohlídku, na níž Mark navrhl výpravu.

Jakmile do domu dorazí, začne pořádná akce – o klasickou duchařinu není nouze. Od vrzajícího domu, přes práskající dveře, podivné zvuky na půdě, až po seance s nečekaným vyústěním. Když však dojde k prvnímu úmrtí, situace se začíná vyhrocovat a hrdinové musí bojovat o holý život.

Strašidelná atmosféra celého domu je v příběhu vykreslena dokonale a místy opravdu pořádně zamrazí. Protože se jedná o první knihu od autorky, kterou jsem četla, ze začátku jsem přemýšlela, jestli se jedná opravdu o duchařský horor nebo nějakou thrillerovou detektivku, v níž hrdinové pátrají po tajemném vrahovi. Po pomalejším rozjezdu se ale hororové atmosféry dočkáte.

Čtivě napsaný text ubíhá velmi svižným tempem až do samotného závěru, který na vás autorka vysype v rychlém sledu. Bohužel je finální tečka příběhu trochu přitažená za vlasy a na horor až příliš happyendová, i když je pravda, že epilog mě potěšil. Po samotném dočtení tak nemáte pocit, že si nebudete moct v noci zajít sami na záchod 😀 Otázka je, zda to byl záměr autorky a zda to tak v hororovém příběhu opravdu chceme.

Na závěr si ještě dovolím malé mínus za českou obálku knihy – chajda na obrázku mi k bývalému hotelovému sídlu vůbec nesedí a je to škoda. Na druhou stranu originální obálka taky úplně děj nereflektuje, ale alespoň schodiště k domu pasuje 😀

(obálka originálu, zdroj: Goodreads)

Hodnocení


Přízraky domu Carrowů

Přízraky domu Carrowů – Darcy Coates
The Carrow Haunt, překlad Vendula Šumanová
Fobos, 2020, 296 stran
978-80-7642-514-9

Anotace

Remy pracuje jako průvodkyně v Carrow, nejstrašidelnějším domě ve státě. Po jedné z prohlídek jí jeden z účastníků sdělí, že by rád v domě spolu s dalšími nadšenci zorganizoval dvoutýdenní pobyt. Remy souhlasí a doufá, že během něj spatří některé z nadpřirozených jevů, které místo proslavily. Sejde se osmičlenná skupina a zpočátku se zdá, že se naplní jejich očekávání, se kterými do Carrow přijeli. Potom ale začne bouřka, odřízne je od okolního světa a začnou se dít podivné věci. Dveře se samy otvírají. Seance se začnou zvrtávat. Tapetou prosakuje červená tekutina. Náměsíčné médium se v noci potuluje chodbami… Když jeden z hostů za podivných okolností zemře, Remy je donucena uvažovat o možnosti, že duch původního majitele domu, zvrácený sériový vrah, stále bloudí jeho chodbami. Jenže už je příliš pozdě na to snažit se utéct.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Knihy Dobrovský.

Přízraky domu Carrowů na ČBDB.cz.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print