Stranger Things: Temný experiment odkrývá tajemství doby „před“ Eleven

Hawkinská laboratoř ještě před Demogorgony. Doktor Brenner a tajemný vládní výzkum za použití drog. Že nevíte, o čem je řeč? Temný experiment je totiž prequelem seriálu Stranger Things, na jehož již čtvrtou řadu čeká početná základna fanoušků.

Stranger Things - Temný experiment

Jak už obálka napovídá, děj se točí okolo doktora Brennera, který přijíždí kvůli svému výzkumu do tajné laboratoře v Hawkinsu. Za sebou už má slibné výsledky, ostatně svůj nejlepší „kousek“ si přiváží s sebou, a nyní se chce zaměřit na studii prováděnou mezi mladými dospělými. Sítem výběru nakonec projde pořádně různorodá čtyřka. Studentka Terry, která představuje hlavní postavu, mechanička Alice, studentka biologie Glorie a Ken – podivný jasnovidec. Společné zážitky a fakt, že o podivných testech za použití drog, kterým jsou v laboratořích vystavováni, nesmí s nikým mluvit, svedou tuhle partičku rychle dohromady.

Hned po první návštěvě u Terry, ale i ostatních, začíná klíčit podezření, že na Brennerovi a jeho výzkumu není něco v pořádku. Po dalších procedurách, které provází zatím nenápadný „nátlak“, a poté, co v laboratoři potkají zvláštní malou holčičku, se rozhodnou na vlastní pěst zjistit, kam to vše směřuje.

(malý spoiler) Pokud jste fanoušky seriálu, jistě vám došlo, že onou Terry není nikdo jiný, než matka Eleven. Dozvídáme se tak o ní spoustu nového, ale třeba i to, po kom El zdědila svou bojovnou povahu s cílem ochránit své blízké 🙂 (konec malého spoileru)

Oproti relativně akčnímu seriálu je Temný experiment zaměřen spíše psychologicky a děj plyne poměrně zlehka. Dobře se ale čte a díky novým informacím k seriálu i dobovým narážkám (první Woodstock, Beatles, válka ve Vietnamu, Pán Prstenů…) baví. Nicméně i přesto se mi zdál potenciál knihy maličko nevyužitý a zanechala ve mě další otázky, na které bych ráda měla odpověď. Zejména konec je trošku zbrkle a rychle ukončený a o osudech hrdinů, které jste si už mezitím stihli oblíbit, se dozvíte pramálo.

Pokud přemýšlíte, zda si knihu přečíst ještě před shlédnutím seriálu, spíše bych to nedoporučovala – v textu jsou mnohé dovysvětlení a narážky na děj seriálu. Stejně tak čtenář poznává jednotlivé postavy a díky jejich znalosti si vše může dosadit do širších souvislostí. Na druhou stranu, moje zkušenost je se čtením až PO shlédnutí seriálu, takže nevylučuji, že se Temný experiment může líbit i těm, co jsou jím zcela nepolíbeni.

Hodnocení


Stranger Things - Temný experiment

Stranger Things: Temný experiment – Gwenda Bond
Suspicious Minds, překlad Anna Vrbová
Fobos, 2019, 320 stran
978-80-7585-789-7

Anotace

Je léto roku 1969. Strach a rozbroje zasahují mladé Američany – doma i v zahraničí. Terry Ives studuje na univerzitě v srdci Indiany – daleko od předních linií války ve Vietnamu nebo ohnivých protestů ve Washinghtonu.
Svět se mění a Terry to nechce sledovat z povzdálí. Přihlásí se proto jako testovací subjekt do vládního experimentu s kódovým označením MKULTRA, který probíhá v malém městečku Hawkins . Neoznačené dodávky, vzdálená laboratoř někde hluboko v lese, látky, které mění lidskou mysl… a tajemství, jemuž Terry musí nutně přijít na kloub.
Za stěnami Hawkinsonovy laboratoře a pronikavým pohledem jejího ředitele – doktora Martina Brennera – se skrývá větší tajemství, než si Terry vůbec dokáže představit. Aby ho dokázala odhalit, bude potřebovat pomoc svých spolupracovníků, včetně jednoho tak tajemného, že nikdo ani netuší o jeho existenci – mladá dívka s nadpřirozenými vlastnostmi a číslem místo jména: 008.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Knihy Dobrovský.

Stranger Things: Temný experiment na ČBDB.cz.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print