Jak zkrotit svět sociálních sítí?

Jak ovládnout sociální sítě tak, abyste jejich potenciál využili naplno? Tuto otázku už si jistě mnozí z vás někdy položili – ať už na nich chcete prezentovat sebe, svoji tvorbu nebo své podnikání (či cokoli jiného). Návodů, „jak na to“ najdete na internetu spoustu, ale komplexnějších publikací už méně, natožpak lokalizovaných pro český trh. A tak se spojily dvě social media expertky, vzaly zkušenosti, které načerpaly nejen ze své práce pro klienty, ale také stovek odškolených seminářů, a napsaly #Jak na sítě. Moderně, nadčasově a neuvěřitelně čtivě.

Jak na sítě

Zaujmi – naslouchej – vyprávěj – vyhodnocuj

To jsou 4 principy, které musí ovládnout každý, kdo se ve světě sociálních médií pohybuje. Elišce s Michelle se „tajemství“ zkrocení sociálních sítí, za nímž je ve skutečnosti spousta práce, podařilo popsat jednoduše a přitom dostatečně odborně, aby z něj mohli těžit jak nováčci, tak zkušenější. Je třeba si ale říci, že aby jejich dílo zůstalo nadčasové, neboť jak dobře víme, sociální sítě se mění doslova z hodiny na hodinu, nenajdete zde konkrétní postupy, ale spíše abstraktní vysvětlení tématu a hlavně komplexnosti správy sítí, která mnohdy lidem nedochází. Nicméně ani o praktické návody nezůstanete ochuzeni – holky to vyřešily šalamounsky tak, že v knize najdete odkazy na aktualizované stránky, na nichž lze k jednotlivým tématům dohledat další podrobnosti.

Na své si každopádně přijde jak začátečník, který dosud svět sítí spíše pasivně konzumoval, tak social media matador, který v knize může načerpat inspiraci či takzvaný „druhý pohled“, ale také tipy, kam se jít vzdělávat dál. Rozhodně tedy doporučuji ke čtení přibrat i poznámkový blok a své nápady, které jistě budete dostávat, si rovnou zapisovat 🙂

Nelze neocenit také moderní, přehledné a po grafické stránce velmi hezké zpracování knihy. Text doplňují nejen vysvětlující grafy, infografiky, tabulky či reálné příklady z praxe, ale také povedené ilustrace z pera Karolíny Urbánkové, které potenciálně hutný text hezky odlehčují.

Pokud bych měla něco (málo) vytknout, je to možná až přílišné zaměření na sociální síť Facebook na úkor ostatních, kterým je věnován přeci jen o něco menší prostor. Nicméně obecné principy stejně platí napříč jakoukoli sociální sítí, takže už je na čtenáři, aby si je aplikoval tak, jak potřebuje.

Hodnocení


Jak na sítě

Jak na sítě – Michelle Losekoot, Eliška Vyhnánková
ilustrace Karolína Urbánková
Jan Melvil Publishing, 2019, 328 stran
978-80-7555-084-2

Anotace

Na sociálních sítích dnes tráví svůj čas víc než polovina světa – lze tato rostoucí čísla využít ve svůj prospěch? Tato kniha vás přesvědčí, že ano. Naučí vás prodávat těm, kteří nepřišli nakupovat, a psát pro lidi, kteří nechtějí číst. Pochopíte, jak dát sítím řád, ovládnete jejich strategie, budete umět změřit, jestli kampaň funguje. A nebo chcete vědět, zda má vůbec smysl do sociálních sítí investovat peníze? A kolik?
Ať už se o svět sociálních sítí zajímáte sami za sebe, za vaši komunitu či za firmu, máme dobrou zprávu – mohou vám opravdu výrazně pomoci, když víte, jak na ně. Jak na sítě je první knihou, která vedle mnoha dílčích postupů a příkladů z českého i světového prostředí přináší i něco mnohem hlubšího a univerzálnějšího: důmyslný systém pro tvorbu obsahu, pro vyhodnocování jeho úspěšnosti a pro skvělou komunikaci s vašimi stávajícími i potenciálními zákazníky, klienty či komunitou. A mimochodem, taky se dost pobavíte.


Jak na sítě na ČBDB.cz.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print