V klubíčku štěstí – emotivní příběh o životě

Dvacet let po tragickém úmrtí syna se Maisie znovu odhodlává vyprávět svůj příběh plný nepředvídatelných okolností, které změnily život jí i celé rodině. Příběh o tom, jak její šestnáctiletý syn Jeremy zemřel…

V klubíčku štěstí

V klubíčku štěstí je nádherný a velmi emotivní román o rodině, vztazích, výchově dětí i péči o prarodiče. I přesto, že čtenář od začátku ví, jak příběh skončí, tragická linka zůstává dlouho zdánlivě skryta v pozadí jiných událostí.

Ve svém vyprávění se Maisie dostává o dvacet let zpět, do prvních dnů roku 1995. Její pohled nám autorka vzápětí doplňuje pohledy na stejné události očima dalších postav, které jsou v příběhu klíčové, zejména pak samotného Jeremyho. Ten je, ve svých 16 letech, postaven do role „hlavy rodiny“ poté, co jeho máma Maisie opustí násilnického manžela. Jako jediný muž v rodině se tak cítí zodpovědný nejen za mámu, ale taky svou mladší sestru Valerii, která právě prochází „odbojnými“ pubertálními léty, a babičku Bridie, o niž se společnými silami starají, neboť trpí stařeckou demencí. A když má on sám k tomu ještě svá tajemství a pochybnosti, to už je pak na jednoho kluka přece jen hodně.

V klubíčku štěstí

Během pár dnů dojde k neuvěřitelnému koloběhu událostí, v němž svou roli sehrají všichni členové rodiny, ruka zákona i Jeremyho kamarádi včetně toho nejlepšího. Díky pohledům různých zúčastněných stran se dává dohromady postupně skládačka celého tragického příběhu. A čtenář si uvědomí sílu a hloubku prožitků, pochybností a otázek, které dokáží rozervat nejen duši Jeremyho, ale i čtenářovu. Smutný, ale silný příběh, který doporučuji všemi deseti.

Hodnocení


V klubíčku štěstí

V klubíčku štěstí – Anna McPartlin
Somewhere Inside of Happy, překlad Michaela Martinová
Host, 2019, 416 stran
978-80-7577-747-8

Anotace

Od úmrtí jejího syna uběhlo dvacet let. Maisie stojí na pódiu a chystá se promluvit před zaplněným přednáškovým sálem na univerzitě.
Je to sám o sobě nelehký úkol, a Maisie navíc prochází menopauzou, takže od zhroucení ji dělí jen jediný nával horka. Jakmile se však odhodlá vyprávět svůj příběh, neznámí lidé před ní se rozplynou a každé další slovo ji odvádí do minulosti. Ocitá se zpět v roce 1995, je prvního ledna — den, kdy jedno nedorozumění spustilo řetězec událostí, které jí navždy změnily život…
Maisie se vzepřela svému násilnickému manželovi, sama vychovala dvě děti a pečovala o svou matku Bridie trpící stařeckou demencí. Role hlavy rodiny se přirozeně zhostil její šestnáctiletý syn Jeremy a svůj úkol vykonával až příliš zodpovědně. Nikdo z rodiny netušil, že Jeremy má tajemství — že neustále potlačuje to, kým je, protože tomu moc nerozumí. Věděl jen, že je jiný. A pak Jeremy náhle zmizel. 


V klubíčku štěstí na ČBDB.cz.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print