Nenávist, předsudky, rasismus… a nešťastné úmrtí – Velké maličkosti

„Když nemůžete dělat velké věci, dělejte velké maličkosti velkým způsobem.“

Zkušená zdravotní sestra a nešťastné úmrtí novorozeněte. Nenávist, pochybení, rasismus, předsudky, problémy soudnictví… Velké maličkosti jsou opravdu velkým příběhem plným velkých témat.

Velké maličkosti

Jodi Picoult zpracovává ve svých knihách jedno obtížnější téma než druhé (mimochodem velmi oceňuji její pečlivost v přípravách a neskutečné „nasátí“ tématu!) a Velké maličkosti nejsou rozhodně výjimkou. Vyprávění se odvíjí zprvu nenápadně, záhy ale získává pořádný spád a nemůžete se od něj odtrhnout. Díky střídání pohledů jednotlivých postav se navíc rozhodně nezačnete nudit.

Ruth je zkušená a vysokoškolsky vzdělaná porodní sestra s mnohaletou praxí. Jako vdova po válečném hrdinovi a tudíž samoživitelka se musí pořádně otáčet, aby dokázala uživit sebe i syna a zajistila mu studium.

Turk je novopečeným otcem, jeho žena Brittany porodila právě v nemocnici, kde Ruth pracuje. Oba si prochází tím nejhorším, co se rodičům může stát. Jejich syn Davis umírá krátce po narození poté, co podstoupí banální zákrok, jakým je obřízka. Bohužel je u něj v tu chvíli shodou okolností právě Ruth. A Turk situaci vidí jasně – Ruth Davise zabila a bude za to pykat.

Přijde vám to zvláštní? Dodám vám ještě další klíčové informace – Ruth je totiž černoška a Turk s Brittany jsou ortodoxními vyznavači bílé rasy, kteří si již při příjezdu do nemocnice vymohli, že se k nim ani k jejich synovi žádná černoška nepřiblíží.

Velké maličkosti

Třetí pohled spojující oba světy nám autorka poskytuje v osobě Kennedy – advokátky, která si o sobě myslí, že žádnými předsudky netrpí. Ovšem jen do té doby, než se stane obhájkyní Ruth, jejíž případ jí otevře oči.

Celý příběh je ale ještě zamotanější. Řádek za řádkem vám autorka předkládá nejrůznější pohledy, přičemž samozřejmě nic není černobílé. A pokud byste si mysleli, že je příběh situován do nějaké dávné historie, opak je bohužel pravdou. Pro mne se rozhodně jednalo o zajímavý vhled do americké kultury a společnosti, kterou my Evropané mnohdy nevnímáme. Třeba i díky přečtení Velkých maličkostí (a dalšímu studiu materiálů) lépe pochopíme současné problémy, které zde panují, a #BlackLivesMatter pro nás nebude jen další kauzou kolující po sítích.

Velké maličkosti jsou druhou knihou Jodi Picoult, kterou jsem četla. Vypravěčka, díky níž jsem se s touto autorkou seznámila, mne až tak nenadchla, ale Velké maličkosti jsou za mě úplně jinou ligou. Hlavní důvody jsou asi dva – Vypravěčka mi přišla až příliš „pohádková“, kdežto Velké maličkosti jsou vyprávěny více naturalisticky a uvěřitelně (vlastně bych se nedivila, kdyby bylo na konci napsáno, že jde o příběh inspirovaný skutečnou událostí), a současně mají výhodu pro mne ne až tak známého prostředí (americké soudnictví, rasismus, černošská ghetta…), zatímco o druhé světové válce a koncentračních táborech už mám přece jen načteno více. Obě ale rozhodně stojí za přečtení!

Hodnocení


(zdroj: Ikar)

Velké maličkosti – Jodi Picoult
Small Great Things, překlad Alexandra Fraisová
Ikar, 2017, 528 stran
978-80-249-3451-8

Anotace

Co byste poslechli vy – příkaz, nebo svoje svědomí? Ruth je zkušená sestra pracující na novorozeneckém oddělení. Svého syna vychovává sama, neboť je vdovou po válečném hrdinovi. Nyní stojí před soudem, protože ji obvinili ze smrti novorozence – syna bílého amerického fašisty. Ruth je totiž černoška. Je však v tomto případu důležité, jakou má kdo pleť? Nebo je to jenom zástěrka pro předsudky a přesvědčení, které řídí životy nás všech?


Velké maličkosti na ČBDB.cz.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print