Čaroděj Zeměmoří – příběh cesty k moci

Série Zeměmoří patří ke klasikám fantasy žánru a rozhodně stojí za to, abyste jí dali šanci. V šesti útlých knihách Ursula K. Le Guin představuje svět, ve kterém někteří lidé vládnou magickou mocí, kterou se však musí naučit ovládat. Samotným klíčem k úspěchu je pak znalost pravého jména věcí, které si každý čaroděj musí nastudovat. První díl nám představí nejen samotné Zeměmoří, ale také Geda – ústřední postavu, jejíž příběh se právě začíná odvíjet.

Čaroděj Zeměmoří

V prostém pasáčkovi koz odhalí nadání pro magii jeho teta – místní čarodějnice. Postupně se Ged, zvaný Krahujec, dostává do učení k mágovi Ogionovi a poté odplouvá na ostrov Roke do čarodějnické školy, aby se stal mágem. Zde jedné noci z mladické nerozvážnosti vypustí do světa Stín, který jej začne pronásledovat, až se jednoho dne musí setkat tváří v tvář.

Le Guin je známá filosofickým podtextem svých děl a Čaroděj Zeměmoří není výjimkou. I zde proto najdete pasáže, které vedou k zamyšlení, na mnohých místech má kniha až melancholickou náladu. Na druhou stranu autorka celý děj vypráví relativně stručným jazykem a svižným tempem, kdy roky rychle ubíhají, a nechává hodně na představivosti čtenáře – což je někdy zase možná na škodu – akčnější části by knihu v některých pasážích ozvláštnily.

Série Zeměmoří

Zkrátka a dobře vás příběh chytne a nepustí, připravte se tedy, že budete chtít pokračovat i dalšími díly 🙂

Hodnocení


Čaroděj Zeměmoří

Čaroděj Zeměmoří – Ursula K. Le Guin
A Wizard of Earthsea, překlad Petr Kotrle
Triton, 2003, 208 stran
80-7254-272-9

Anotace

Čaroděj Zeměmoří je prvním románem cyklu o Zeměmoří – fascinujícím světě stvořeném Velmistryní žánru SF&F Ursulou K. Le Guinovou. Knihy o Zeměmoří jsou často porovnávány s Tolkienovou Středozemí nebo Lewisovou Narnií. Někteří lidé se zde rodí obdařeni magickým talentem. Ten je však třeba cvičit a naučit se věci pojmenovávat jejich pravými jmény, což je skutečným a jediným klíčem k čarodějné moci. Mladý čaroděj Ged se musí postavit tajemnému Stínu, svému temnému Já, které v mladické nerozvážnosti vyvolal z říše mrtvých.


Čaroděj Zeměmoří na ČBDB.cz.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print