Slyšíš mě? – O vnímání krás kolem nás

Co vidíme a slyšíme okolo sebe? Jak naučit děti co nejvíce vnímat okolní svět? Cítit jeho vůni, dotek vánku na kůži, slyšet šustění listí i cvrlikot ptáčků?

Slyšíš mě?

Minimalistická publikace ilustrátorky Ekateriny Trukhan na několika málo stránkách vede malé čtenáře k tomu, aby se nad vjemy okolo sebe zamýšleli více. Díky jednoduchosti a jen minimu textu k tomu budou ale přece jen potřebovat i pomoc rodiče. Kniha přímo vyzývá k tomu, abyste si s ní sedli, četli si, prohlíželi ilustrace a hlavně společně o přírodě kolem nás mluvili. Od postupného objevování totiž poselství knihy sahá až k tomu, že bychom se o přírodu měli také řádně starat, aby nám její krása zůstala co nejdéle.

Slyšíš mě?

Slyšíš mě? není typická dětská kniha, ale rozhodně má potenciál k rozpoutání debat na řadu témat. Za zmínku samozřejmě stojí i krásné grafické zpracování vč. na míru vytvořeného fontu písma. Při jejím čtení a prohlížení jsem se jen zamýšlela nad jejím určením pro děti již od jednoho roku – je totiž vytištěna sice na pevnějším, ale stále klasickém papíře, tak zda by jí více neslušelo „odolnější“ leporelo 🙂

Hodnocení


Slyšíš mě?

Slyšíš mě? – Ekaterina Trukhan
Can You Hear Me?, překlad Hana Zobačová
Portál, 2022, 32 stran
978-80-262-1886-9

Anotace

Kniha jako malá poetická hádanka. Cítíš vůni trávy? Kůru stromů? Jak chutnají borůvky? Kdo že je to všude kolem? Koho vidíme, cítíme, slyšíme? Přece přírodu: vůni lesního ovoce, šum listí, sametovou trávu… Obrázková kniha o všech zvucích, vůních a pocitech, které vnímáme už od malička. A také o tom, jak můžeme přírodě pomoci, aby zůstala přesně taková, jaká je.
Ilustrace ve formě koláže jsou jednoduché a jejich něžné barvy dělají ze čtení i vizuální zážitek.


Slyšíš mě? na ČBDB.cz.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Portál.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print