Příběh Enderova stínu

Stejný příběh jinýma očima. Enderův stín je prvním dílem samostatné stínové série, která navazuje na sérii Enderovy hry a rozhodně stojí za to. Orson Scott Card v něm představuje blíže jednu ze známých postav Enderovy hry – Fazolka (Beana) – a paralelně mapuje děj knihy v totožném časovém úseku. Zní to nezajímavě? Nenechte se zmýlit!

Enderův stín totiž přidává další díl skládačky – jakoby Enderova hra byla jednou polovinou, která teprve čeká na tu druhou. A čekala dlouhých 14 let (Enderova hra vyšla v roce 1985, Enderův stín pak 1999). Přesto se to vyplatilo – kniha je více promyšlená, postrádá některé mouchy, které měla Enderova hra, sám autor je přiznal a nyní je částečně napravuje.

Zatímco Enderova hra je vizionářským dílem, které se zabývá morálkou, tím, co je lidstvo schopno obětovat, i možnostmi masového ovlivňování davů, Enderův stín proniká hluboko do myšlenek svých postav, hodnotí jejich činy, zabývá se manipulativními technikami… a je neméně nadčasovým pokračováním této slavné knihy. K Enderově hře i hlavnímu ději více v samostatném článku 🙂

Společně s Fazolkem se dostáváme do ulic Rotterdamu, kde živoří a přežívá pouze díky své bystrosti, často jen tak tak. Neujde proto pozornosti náborářů flotily a po čase se ocitá v Bitevní škole, kde exceluje. Setkání s Enderem už je pak pouze otázkou času. Od té chvíle měl autor samozřejmě nejtěžší práci – sesouladit děj obou knih tak, aby se neopakoval, odpovídal dějově i časově a současně zůstal zajímavým a přinášel nová fakta. Povedlo se mu to dokonale. 

Osobně si myslím, že, ačkoli to může být překvapivé, Enderův stín je ještě o něco povedenější, než Enderova hra. 14 let odstupu velmi pomohlo – je to znát na autorově projevu, děj je více promyšlený a přesto neskutečně čtivý. Díky znalosti toho největšího rozuzlení, které znáte z konce Enderovy hry, se můžete soustředit na další a další detaily a souvislosti. Rozhodně si proto zaslouží vaši pozornost!

Hodnocení


(zdroj: Laser-books)

Enderův stín – Orson Scott Card
Ender’s Shadow, překlad Petr Kotrle
Laser-books, 2001, 360 stran
80-7193-092-X

Anotace

Román Enderův stín se opět odehrává na obrovské orbitální stanici, na níž Mezinárodní flotila vychovává z nejnadanějších dětí své budoucí velitele. Země žije pod hrozbou útoků termiťanů a ve slumech Rotterdamu živoří v partě nechtěných „spratků“ maličké dítě s geniální schopností přežít – Bean – Fazolek. Svou chytrostí změní poměry všech malých dětí v celém městě a proto není nijak překvapivé, že si jej všimnou vyhledavači Flotily.
Za pár měsíců jej raketoplán odnáší na oběžnou dráhu… Od prvních chvil naráží na jméno Endera Wiggina a je jen otázkou času, kdy se tyto podivuhodné individuality setkají…

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print