Když sněhová bouře přinese i něco dobrého – Sněží, sněží…

Sněží, sněží… zaujme už svou nádhernou třpytivou obálkou. Jedna sněhová bouře těsně před Vánoci a tři obyčejně neobyčejné romantické příběhy. Oddychové čtení jako dělané pro zimní zachumlané dny s hrnkem čaje. Co na tom, že jsou to příběhy spíše pro puberťáky, každý si občas může zavzpomínat na své mladé lásky a uvěřit v romantické konce.

Sněží, sněží… je dílem tří autorů, ne neznámých ve světě young adult literatury. Minimálně jméno John Green jste již jistě slyšeli (ostatně, i zde na blogu :-)). Jednotlivé povídky jsou skvělým způsobem zpracovány dohromady a jejich děj se prolíná. Nespojuje je tedy pouze ona velká sněhová bouře, jež na několik hodin zcela ochromí svět, ale i postavy, které se v nich objevují. To dodává celé knize unikátní kouzlo.

Hrdiny jednotlivých povídek jsou, jak lze očekávat, klasičtí američtí puberťáci. Každý z nich řeší své problémy, každý z nich je svým způsobem jedinečný, každý z nich (evidentně) miluje Starbucks a caffé latte 🙂 A protože jsme v Americe, nechybí ani Santova vesnička nebo třeba roztleskávačky. Někomu to může připadat jako klišé (a ono vlastně je), ale když se od toho oprostíte, příběhy si užijete o to víc. Není to žádná „hluboká“ literatura, ale opravdu oddechová jednohubka na večer.

U každé z povídek by se daly najít menší mušky až mouchy, za nejpovedenější ale považuji hned tu první od Maureen Johnson. Prostřední povídka Johna Greena je dobrý průměr a poslední od Lauren Myracle by se mohla zdát nejslabší, ale zase hezky pospojuje příběh dohromady a dodá finální závěr. Každá z nich nicméně nepostrádá vtip a pod rouškou přeslazenosti skrývá i pár hlubších myšlenek.

Prostě milé, čtivé, romantické a trošku pubertální čtení nejen na zasněžené dny 🙂

Hodnocení


Sněží, sněží… – John Green, Maureen Johnson, Lauren Miracle
Let it Snow, překlad Veronika Volhejnová
YOLI, 2015, 264 stran
978-80-87543-81-8

Anotace

Sníh o Vánocích je hezká věc, ale čeho je moc, toho je příliš. Taková sněhová bouře umí zamíchat i těmi nejlepšími plány – a když k tomu ještě připočtete, čtrnáct roztleskávaček, jedno miniprase a keramickou vesničku pro elfy, bylo by na rozpletení všech těch zmatků v městečku Gracetown skoro zapotřebí nějakého anděla!
Tři vánoční příběhy o tom, že ne vždycky je to, oč stojíte, taky to pravé…

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print