Moderní detektivní thriller s atmosférou gotického románu – Deníky cizince

Příběh vyprávěný z pohledu tří žen, okolo nichž se množí násilné vraždy a podivné události. Ty jsou navíc propojeny s životem a dílem spisovatele hororových příběhů, který žil v budově staré školy, kolem níž se děj točí. Deníky cizince jsou skvělým mixem moderního a „duchařského“ románu.

Deníky cizince

Clare žije spolu se svou dcerou Georgiou a psem Herbertem na anglickém venkově, kde vyučuje angličtinu na střední škole. V gotické budově školy kdysi žil i (fiktivní) spisovatel R. M. Holland, jehož dílo Clare fascinuje – ostatně sama o něm píše knihu. Když pak zemře Clařina kolegyně ze školy a u jejího těla se najde citát z knihy R. M. Hollanda, začne být vše pro Clare až nepříjemně osobní. Vyšetřování se ujímá policie a detektivka Harbinger a její kolegové mají záhy plné ruce práce a na stole čím dál více otázek, než odpovědí.

Pasáže vyprávěné z pohledu Clare se prolínají se zážitky její dcery Georgie, díky níž se do příběhu dostává i trocha duchařiny, a také policejním pohledem očima Harbinger. Všechny tři dějové roviny se navíc v některých místech prolínají, takže se čtenář k části událostí vrací ze dvou (až tří) různých pohledů, což dodává knize na zajímavosti.

Celková atmosféra knihy je opravdu tajuplná a umocňují ji i pasáže z nejznámějšího Hollandova díla, stejně jako prostředí staré viktoriánské školy, v jejímž nitru jsou zcela zachovány místnosti, v nichž Holland žil a pracoval. Současně se ale nejedná o extrémně děsivý či krvavý thriller, čte se proto opravdu dobře a s každou další stránkou vás více a více vtahuje do sebe.

Hodnocení


Deníky cizince

Deníky cizince – Elly Griffiths
Stranger Diaries, překlad Martin Novák
Vendeta, 2020, 416 stran
978-80-7642-013-7

Anotace

Vraždy nejsou pro Clare Cassidyovou ničím novým. Jako středoškolská učitelka angličtiny  se specializací na gotického spisovatele R. M. Hollanda – o knihách, ve kterých se o zločinech píše, přednáší na svých hodinách každý rok. Když je ale jedna z jejích kolegyň a zároveň nejlepší přítelkyně nalezena mrtvá a u jejího těla policie objeví krátký citát z nejznámější povídky R. M. Hollanda, Clare s hrůzou zjistí, že se její život začíná prolínat s příběhem jejího nejoblíbenějšího literárního díla. Aby toho nebylo málo, pojme policie podezření, že vrahem je někdo, koho Clare zná. Nejistá tím, komu může věřit, obrátí se na svého nejbližšího důvěrníka, svůj deník, který pro ni představuje jedinou možnost, jak dát průchod svým nejtemnějším podezřením a obavám týkajícím se případu. Pak si jednoho dne všimne něčeho zvláštního. Zápisu na stránce jednoho ze starších deníků, který tam nezanechala: „Ahoj Clare, neznáš mě.“ Clare si je tak ještě jistější: „Cizinec“ procitl k hrůzostrašnému životu. Podaří se závěr povídky přepsat dřív, než bude pozdě?


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Knihy Dobrovský.

Deníky cizince na ČBDB.cz.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print