Persepolis – o životě v Íránu

Označují jej za „první íránský komiks“, ale ve skutečnosti jej jeho autorka napsala a nakreslila ve Francii, kam v roce 1994 emigrovala. Ve svém díle se ale do rodného Íránu vrací a do detailů nám představuje jeho, pro nás exotickou, kulturu i běžný život před i po zavedení náboženského režimu.

Persepolis 1

Čtyřdílný komiks, který u nás vyšel v letech 2006 a 2007 ve dvou dílech (a v roce 2013 v souborném vydání) je ryze autobiografický. Autorka v něm popisuje své dětství, na jehož pozadí ale také velmi dobře vystihne dobu islámské revoluce i války s Írákem. Téměř mimoděk se také dozvíme základní historické i současné souvislosti, navíc vysvětlené tak jednoduše, že je bez problémů lze pochopit i bez hlubší znalosti daného regionu. Ve čtrnácti letech pak Marjane odchází studovat do Vídně a čtenář s ní. Po čtyři roky je tak chráněna před islámským režimem a užívá si nově nabytých svobod. Neváhá ale přiznat, že ne vždy bylo v té době hej. V pubertě není o rebelie nouze a Marjane snadno podlehne nejrůznějším svodům.

Persepolis 2

Následně se s autorkou vracíme zpět do Teheránu, kde nastupuje na univerzitu a samozřejmě bojuje i s postavením ženy v islámské kultuře. Některé situace se opakují a děj se více začíná zabývat morálními tématy, ale i přesto z něj nevyprchává humorná složka, která se proplétá celým dílem.

Samotná ilustrace je striktně černobílá, ale rozhodně jí to neubírá na kráse. Ostatně z ní vychází i animovaný film, který získal ocenění v Cannes (Marjane Satrapi je jeho spoluautorkou).

Autobiografická díla, natož pak ta s tíživými tématy, se obtížně hodnotí. Komiks Persepolis ve vás ale rozhodně zanechá stopu – je poučný, výstižný, emotivní, ale umí být i vtipný. A připomíná hrůzy, které s sebou totalitní režimy a války nesou, pohledem obyčejného člověka.

Hodnocení


(zdroj: Databáze knih)

Persepolis – Marjane Satrapi
Persepolis 1,2, překlad Richard Podaný
BB art, 2006, 150 stran
80-7341-944-0

(zdroj: Databáze knih)

Persepolis 2 – Marjane Satrapi
Persepolis 3,4, překlad Richard Podaný
BB art, 2007, 200 stran
978-80-7381-092-4

Anotace

Persepolis je první íránský komiks všech dob… i když napsaný a nakreslený v Paříži. Ve Francii žijící, ale v Íránu narozená autorka nás nejdříve provede svým dětstvím stráveným v Teheránu za doby islámské revoluce a války s Irákem a dále líčí svůj pobyt na francouzském gymnáziu ve Vídni, následný návrat do vlasti, poslední pokus sžít se s režimem, který nemůže mít pro samostatné osobnosti jejího typu, navíc ženského pohlaví, pražádné pochopení, a svůj definitivní odchod do Francie. Zatímco hlavním tématem první části byl život v totalitním režimu, ve druhé je jím tedy to, jak se člověk v takovém režimu vychovaný vyrovnává s náhle nabytou svobodou: tedy další téma, které mnozí Češi důvěrně znají.


Persepolis 1, Persepolis 2 a souborné vydání Persepolis na ČBDB.cz.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print