Erebos: Když se počítačová hra začne prolínat s realitou

Počítačová hra, která „prosakuje“ i do reality, ví o svých hráčích více, než sami tuší, a zadává úkoly ke splnění v herním i reálném světě. Co je jejím cílem a jak souvisí se středoškoláky, mezi nimiž putuje? Dokáže jí někdo odolat? A co se stane, když hráč nesplní zadaný úkol?

Erebos

Kniha začíná na dnešní dobu už malinko „zastarale“ (a to vyšla teprve před 10 lety 🙂 ) – Nickovi spolužáci si mezi sebou předávají podivný balíček, o kterém nikdo z nich nechce mluvit. A on se k němu, i když se snaží jej získat nebo alespoň vypátrat co v něm je, stále nemůže dostat. Když se mu to ale konečně podaří, zjistí, že se jedná o DVD s hrou jménem Erebos. Samozřejmě neváhá a do tajemného herního světa se hned ponoří. A v tu chvíli začíná podivný kolotoč událostí. První „zákon“ je jak ze slavného Klubu rváčů – nikdy o Erebosu s nikým nemluvit. A další podivná pravidla následují…

Hra je klasickým RPG – poté, co si Nick zvolí, jak bude jeho postava vypadat, je vpuštěn do světa, kde jej čeká nejeden úkol, ale i tajemný posel se žlutýma očima, který o něm ví víc, než by měl. A navíc podmiňuje postup ve hře tím, že Nick musí splnit zvláštní úkoly i v reálném světě.

Originální téma, které nadchne nejednoho milovníka počítačových her, je velmi poutavě zpracováno. Začátek byl trošku vlažnější, ale jakmile se dostáváme do herního světa, děj se hezky rozjede a vy se od něj nemůžete odtrhnout. Myšlenka celé knihy je současně dost neotřelá a funguje – při čtení jsem si dovedla představit ty závislé školáky i to, jak se celé dění dokázalo víceméně pomocí zastrašování udržet pod pokličkou. Místy je jejich chování trochu naivní a nelogické, ale jsou to puberťáci a tak nějak to k tomu patří.

Celkově mám ze čtení opravdu dobrý dojem – zavzpomínala jsem na doby, kdy jsme začínali „pařit“ první počítačové strategie a RPGčka, bavila mne část v rámci herního prostředí (i když by se dala využít ještě více) a zajímavé bylo i samotné vyvrcholení příběhu. Jediné, co tedy absolutně netuším, je, o čem by mohl být druhý díl. Jsem zvědavá a určitě na něj kouknu, pokud se k nám v překladu někdy dostane…

Hodnocení


(zdroj: ČBDB.cz)

Erebos – Ursula Poznanski
Erebos, překlad Karolína Kousalová
Fragment, 2011, 319 stran
978-80-253-1303-9

Anotace

Na jedné londýnské škole si mezi sebou žáci začnou předávat podivné balíčky, jeden se nakonec dostane i ke zvědavému Nickovi. V balíčku je DVD s počítačovou hrou. Hrou napínavou, a hlavně velmi inteligentní. Proč o ní ale nikdo nesmí mluvit a hráči musí dodržovat přísná pravidla? Na druhou stranu jim hra dokáže splnit i ta nejtajnější přání. Pokud neposlouchají nebo se znelíbí poslovi se žlutýma očima, čeká je trest. Jak je ale možné, že hra o každém všechno ví a neuděluje hráčům úkoly jen ve hře, ale i v realitě? Co hra vlastně chce? A jak ji může Nick zastavit?


Čteno v rámci výzvy ze září 2019 ve Čtenářském klubu ČBDB.cz.

Erebos na ČBDB.cz.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print