Podivuhodný příběh Viktora Bambase

Praha dnešních dnů, jeden docent historie se zálibou v kulinářském umění a tři alchymistické recepty. Ty se našemu hlavnímu hrdinovi dostanou do rukou víceméně náhodou. A on se, ve jménu vědy samozřejmě, rozhodne, že recepty, schované v předsádce kuchařské knihy z dob Rudolfa II. vyzkouší.

Podivuhodný příběh Viktora Bambase

Spouští tím nečekané kolo událostí a stává se oním kamínkem, který zčeří poklidnou hladinu. Kromě něj tak sledujeme i osudy dalších postav, které spolu zdánlivě nesouvisí, ale dříve či později se jejich linky přece jen protnou. A právě Viktor, aniž by o tom sám věděl, je spojovacím prvkem.

Při zkoušení zvláštních receptů, na jejichž realizaci potřebuje náš hlavní hrdina sehnat nebývalé ingredience, se nejprve zdánlivě nic neděje. Ale nic není, jak se zdá… Nakonec dojde i k tragédii a policejnímu vyšetřování, ale na starou alchymii jsou detektivové jaksi krátcí.

Dílem Jaroslava Bočka jsou protkány četné filosofické úvahy a myšlenky, sám autor často vstupuje přímo do děje a komentuje jej. Oproti knize, kterou jsem od něj četla dříve – Případ doktora Karpety, je zde oněch filosofických témat a myšlenek k zamyšlení o dost více.

Nicméně samotný nápad a děj knihy jsou rozhodně neotřelé. Při čtení stále přemýšlíte nad důsledky, které mohou Viktorovy na první pohled nenápadné pokusy vyvolat a stejně si na finální rozuzlení musíte počkat až do posledních stránek.

Podivuhodný příběh Viktora Bambase aneb škola optimismu rozhodně není pro jakéhokoli čtenáře. Pro ty ale, kteří mají v literárních dílech rádi něco k přemýšlení, je ideální. Mě už se tam filozofických úvah zdálo sice trošku moc, ale líbil se mi samotný děj a požitkářství hlavního hrdiny, takže jsem si příběh užila 🙂

Hodnocení


(zdroj: Pragma)

Podivuhodný příběh Viktora Bambase aneb škola optimismu – Jaroslav Boček
Pragma, 2020, 144 stran
978-80-7617-806-9

Anotace

Alchymie z doby Rudolfa II. a milostné vztahy v novodobé Praze.
Hrdinou tohoto románu je docent historie Viktor Bambas a jeho protihráčkou se stala krásná paní Helena. Kolem víří bizarní postavičky z kulturního, vědeckého, politického i policejního světa. Svou roli sehrává i dávný alchymista Bavor Rodovský z Hustiřan, znalec čarodějných receptů. S vypravěčskou svěžestí líčí autor příběh natolik záhadný a fantastický, že na jeho řešení je i policie krátká.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji autorově dceři Kateřině.

Podivuhodný příběh Viktora Bambase aneb škola optimismu na ČBDB.cz.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print