Zamrzlé jezero, ztracené dívky a podivné vidiny

Městečko St Albans leží asi 35 kilometrů severně od Londýna. Kromě rodáků se do něj stěhuje i čím dál víc mladých rodin, hledajících zde svůj nový domov. Jednou z nich je i rodina Jenny, která se spolu s manželem a několikaměsíčním synkem nastěhovala do jednoho z domů u parku, jemuž vévodí velké jezero. Týden před Vánoci ale poklidný život v městečku naruší zmizení dívky, jejíž tělo později najdou zamrzlé pod ledem jezera

Stíny jezera

A právě Jenny se stává jednou z hlavních postav celého příběhu. V noci se jí zdají podivné sny, z ničeho nic se budí venku u jezera a její život se začne točit právě kolem zavražděné dívky. Ve chvíli, kdy se ztratí druhá dívka, začne ji policie podezírat. Jak vše skončí?

Celá kniha je rozdělena do mnoha krátkých několikastránkových kapitol, díky nimž vás udržuje v neustálém napětí a pozornosti. Každá z kapitol je vyprávěna z pohledu jedné z ústředních postav a čtenář tak má možnost nahlédnout na celý případ hned z několika úhlů. Vyprávění je ve třetí osobě, ale v přítomném čase, což mu dodává na neobvyklosti i atraktivitě. Čte se ale dobře a rychle ubíhá.

St Albans (zdroj: The Times)

V příběhu není řešena „jen“ vražda jedné a zmizení druhé mladé dívky, autorka se dotýká i dalších témat. Jako jedno z ústředních je zde téma vyčerpání a psychické nepohody Jenny, jakožto mladé matky po porodu, jejího strachu o dítě i manželských trablů. Jak už to tak v thrillerech bývá, neobejdeme se ani bez stínů minulosti, s nimiž se vyrovnává jak Jenny, tak hlavní vyšetřovatel, detektiv Maarten Jansen.

Celková atmosféra knihy je opravdu nádherně mrazivá – zasněžené město, zamrzlé jezero, obláčky vydechované páry, promrzlé prsty, adventní čas…a samozřejmě vražda a záhadné zmizení. Také samotné městečko je dokonale vykresleno – jakpak by ne, autorka v něm totiž reálně žije 🙂 Přesto mají Stín jezera své menší mouchy, zejména pak ve finálním rozuzlení. Pachatele totiž pravděpodobně odhalíte záhy, i když si autorka nechává na konec přece jen jedno malé překvapení. Trošku nevyužitý je i onen mysteriózní prvek podivných snů a vizí Jenny. I přesto ale rozhodně stojí za přečtení.

Hodnocení


Stíny jezera

Stíny jezera – Rachael Blok
Under the Ice, překlad Markéta Jansová
Vendeta, 2020, 336 stran
978-80-7585-517-6

Anotace

Týden před Vánocemi je katedrála v St Albans pokrytá sněhem. Pod svátečními světélky však neklidně dřímá tma. U zledovatělého jezera se najde zmrzlé tělo mladé dívky.
Policie se chytá jakékoliv stopy. Jenny, jednu z místních žen, pronásledují vidiny o událostech noci, kdy byla dívka zavražděna. Jenny je vyčerpaná novopečená maminka, kterou to za nocí táhne stále blíže k jezeru. Dá se jí věřit? A co vlastně doopravdy ví.
Nedlouho poté zmizí další děvče a celá komunita se začne rozpadat. Sousedé se k sobě otáčí zády a Jenny neví, komu může důvěřovat. Před příchodem Štědrého večera však odhalí tajemství týkající se její minulosti – a proč možná v celém případu hraje klíčovou roli.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Knihy Dobrovský.

Stíny jezera na ČBDB.cz.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print