Když celé město spí a sní

Kara se vrací z univerzitního večírku pozdě v noci a když ráno nevstává, není to její spolubydlící Mei nijak divné. Jakmile ji ale najde v posteli i po návratu z přednášek, zalarmuje zdravotníky. Kara je jen první z mnoha spáčů

Snílci

Malé městečko v jižní Kalifornii se stává svědkem čím dál více obětí podivné nemoci, o níž nikdo nic neví. Lidé se bojí jít spát – mají strach, zda se vzbudí. Panika se rychle šíří a ve chvíli, kdy se nemoc dostane za zdi univerzity, začne ještě více sílit. Celé město se ocitá v karanténě a také na obrazovkách celostátních televizí.

Snílci sice v originále vyšli již v roce 2019, velmi citlivě nám ale dokáží připomenout nedávná nařízení kvůli koronavirové pandemii – nechybí zákazy, izolace nemocných, roušky a ochranné obleky, karanténa, zásahy armády… Samotná kniha se ale nevěnuje ani tak samotné nemoci či jejímu původu, využívá ji spíše jakožto hybatele děje. Autorka se mnohem více zaměřuje na prožívání jednotlivých postav.

Kdokoli, kdo si toho večera půjčí její rtěnku, kdo použije její tužku na oči, kdo ji políbí na tvář, tančí příliš blízko nebo si s ní přiťukne šampaňským, kdokoli, kdo se dotkne její ruky, aby obdivoval prsten, kdo chybí na konci večera hozenou kytici – ti všichni do jednoho jsou vydáni nebezpečí.
Takhle se nemoc šíří nejlépe: stejnými cestami jako city a přátelství a láska.
(s. 143)

Šest různých osudů

Mei, studentka univerzity, spolubydlící první nemocné a tak trochu podivínka. Sara, dvanáctiletá dcera údržbáře, který na univerzitě pracuje. Ben, mladý profesor starající se o svou ženu a čerstvě narozené dítě. Rebecca, studentka, která upadla do spánku den poté, co otěhotněla. Neuropsychiatrička Catherine, která přijela léčit první nemocné a v městečku uvízla. A Nathaniel, postarší univerzitní profesor žijící sám.

Každý z nich vnímá celou krizi jinak, prožívá ji s ohledem na svůj stav i aktuální problémy. Každého postihne jiným způsobem… A čtenář má možnost nahlédnout pod jejich slupku. Snílci jsou tak zajímavou směsí thrilleru a psychologického románu.

Snílci

Zajímavý děj na konci přiživuje autorka ještě prvkem snovým – protože všichni nemocní po celou dobu aktivně sní, je nasnadě na konci knihy zjistit, o čem se jim asi zdálo – o minulosti či budoucnosti?

Je jen škoda, že samotnému vysvětlení původu nemoci ani jeho charakteristice není v knize věnován až takový prostor, rozhodně bych si o tom ráda přečetla více. Stejně tak i závěrečný „výklad snů“ je jen na pár stránkách. Takže kdyby chtěla autorka napsat prequel nebo sequel, má ve mě věrného čtenáře 😀

Jako celek se ovšem kniha čte velmi dobře. Díky relativně krátkým kapitolám a střídání jednotlivých postav dobře ubíhá. I když je potřeba si ze začátku zvyknout na zvláštní styl vyprávění, v němž není moc prostoru pro dialogy. Mě se ale tento neobvyklý prvek docela líbil, bylo to zajímavé zpestření oproti jiným knihám.

Hodnocení


Snílci

Snílci – Karen Thompson Walker
The Dreamers, překlad Hana Ferstl
Fobos, 2020, 320 stran
978-80-7585-700-2

Anotace

V izolovaném univerzitním městečku Jižní Kalifornie Santa Lora v Jižní Kalifornii doklopýtá studentka prvního ročníku do svého pokoje, usne – a už se nevzbudí. Spí od rána do večera, a dokonce ani její spolubydlící Mei ji nemůže vzbudit. Nedokážou ji probudit ani zdravotníci, kteří ji odnášejí, ani zmatení lékaři v nemocnici. Poté usne další dívka a pak další. Na univerzitě se rozšíří panika, která nakonec ochromí celé město. Jak se zvyšuje počet nakažených, ruší se vyučování a v obchodech začínají docházet zásoby. Ve městě je nařízená karanténa.
Mei, outsider v hierarchii kolejního života, je spolu s excentrickým, idealistickým spolužákem vržena do víru událostí. Dva hostující profesoři se snaží chránit své novorozené dítě, zatímco kdysi poklidné ulice se noří do chaosu. Otec podlehne nemoci a nechává své dvě malé dcery, aby se o sebe postaraly samy. A v nemocnici, zatímco spí, klíčí ve studentce nový život, aniž by o tom věděla. Infikovaní vykazují neobvyklou úroveň mozkové aktivity, větší než kdy bylo zaznamenáno. Zdají se jim intenzivní sny – ale o čem?


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Knihy Dobrovský.

Snílci na ČBDB.cz.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print