Stopařův průvodce po… světě ohrožených druhů

Světoznámý autor Stopařova průvodce Galaxií Douglas Adams se vydává spolu se zoologem Markem Carwardinem po stopách vymírajících druhů zvířat po celém světě. A svým specifickým humorem o celé cestě vypráví 🙂

V roce 1985 jakási novinářská náhoda způsobila, že mě s Markem Carwardinem poslali na Madagaskar, abychom tam pátrali po téměř vyhynulém druhu lemura, který se jmenuje ksukol neboli aje-aje. My tři jsme se neznali – já nikdy neviděl Marka, Mark nikdy neviděl mě a ksukola pochopitelně neviděl nikdo už několik let.

Ještě je můžeme vidět

Od Madagaskaru, přes Čínu, Zair nebo Chile. Kriticky ohrožené druhy zvířat najdeme po celém světe a oba autoři představují jen necelou desítku z nich. Některé budete znát – například severní nosorožce bílé, kteří již od doby napsání knihy bohužel ve volné přírodě prakticky vyhynuli – o jiných se možná dočtete prvně. A ve svém vyprávění Adams navíc zmiňuje i spoustu dalších druhů zvířat, s nimiž se při pátrání po těch vymírajících, setkají. Je proto dobré být blízko internetu – vede to totiž k tomu si spoustu (pro mne) neznámých zvířat vygooglit.

„Ty chceš strávit dvacet hodin na lodi…“
„Spíš na člunu,“ opravil se Mark.
„Na rozbouřeným moři…“
„To je dost pravděpodobný.“
„S kozou mrtvou tři dny.“
„Jo.“
„K tomu nemám co říct.“

Neobvyklý cestopis nese jasný humoristický styl autora a (i přes těžké téma) se skvěle se čte. Díky lehkosti vyprávění se mnohé dozvíte a hlavně se i pobavíte. Kromě povídání o zvířatech, přírodě, ale i ekologických otázkách, se totiž Douglas Adams věnuje i popisům samotných cest, nejrůznějších překážek a vtipných situací, které je potkávají.

Douglas Adams cestoval spolu s Markem Carwardinem a dalšími po celém světě od roku 1985 v rámci rozhlasové série točené pro britskou BBC (která na ni mimochodem navázala v roce 2009 televizní sérií, v níž s Markem Carwardinem cestoval po světě Stephen Fry). Kniha vyšla v roce 1990 a v jejím českém překladu z roku 1998 je připojen i dovětek, věnující se osudům jednotlivých zvířat po roce 1990. A i přesto je stále aktuální, možná ještě aktuálnější než dříve. Rozhodně doporučuji k přečtení.

Hodnocení


(zdroj: ČBDB.cz)

Ještě je můžeme vidět – Douglas Adams, Mark Carwardine
Last Chance to See, překlad Jiří Hrubý
Mladá fronta, 1998, 198 stran
80-204-0687-5

Anotace

V cestopisných reportážích sledujeme jejich výpravy za ohroženými druhy zvířat do přírodních rezervací. Adams vnímá nejen problematiku ochrany ohrožených zvířat, ale i život a problémy lidí na daném území. Odhaluje tak vztahy, které přírodovědcům unikají. V doslovu jsou doplněny osudy zmíněných ohrožených zvířat po roce 1990.


Ještě je můžeme vidět na ČBDB.cz.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print